2009-es programjaink:

Továbbtanulási Tájékoztató Napok

Pályázatírás és utánkövetés, EU 2009-2013

Közhasznúsági jelentés 2009. év

DiákHírhozó plakátunkkal a 14-18 éves korosztály számára nyújtunk segítséget. Médiatermékünk megjelentetésével a középiskolás diákok rendszeres tájékoztatását, informálását és aktivizálását tűztük ki célul. A plakát formájában megjelenő kiadvány főbb tartalmi elemeit a tanulmányokkal, kedvezményekkel kapcsolatos hírek, az ifjúságot érintő felhívások, közlemények, illetve az életmód-változtatásra sarkalló programok megjelentetése teszi ki. Rendszeres kapcsolatban állunk a fiatalokkal, ennek eredményeképpen a DiákHírhozó tartalmi alakításában jelentős segítséget, javaslatokat kapunk tőlük.
2009-ben a következő hónapokban jelentettük meg plakátunkat: január, február, április, május, november, december.

Továbbtanulási Tájékoztató Napok 2009.

A 2 egynapos rendezvényünkön 179 fő vett részt a tervezett 80 fő helyett!
2009. szeptember 19., Győr, Czuczor Gergely u. 17. Bartók Béla Megyei Művelődési Központ,
2009. október 3-án, Kecskeméti Ifjúsági Otthon, Kecskemét, Kossuth tér 4. szám alatt voltak rendezvényeink.

Győr
Továbbtanulási Tájékoztató Napok 2009. szeptember 19. Győr Továbbtanulási Tájékoztató Napok 2009. szeptember 19. Győr Továbbtanulási Tájékoztató Napok 2009. szeptember 19. Győr Továbbtanulási Tájékoztató Napok 2009. szeptember 19. Győr

Kecskemét
Továbbtanulási Tájékoztató Napok 2009. október 3. Kecskemét Továbbtanulási Tájékoztató Napok 2009. október 3. Kecskemét Továbbtanulási Tájékoztató Napok 2009. október 3. Kecskemét

Eredményesnek tekintjük a programunk és tervezzük 2010-ben a folytatást.
Meg tudtuk valósítani céljainkat, hiszen:
- több mint 2x annyi kliensünk vette igénybe szolgáltatásainkat, mint ahány főt terveztünk,
- több mint 45 fő feliratkozott a levelezőlistánkra,
- zökkenőmentesen zajlott a szervezés és a lebonyolítás,
- a költségek nem lépték túl a meghatározott keretet.

Eredményeink:
Naprakész információkkal szolgáltunk a fiataloknak továbbtanulási, felvételi kérdésekben.
Útmutatót adtunk a hazai iskolarendszer, és - típusok (gimnázium, szakközépiskola, szakiskola) jellegzetességeiről, működéseiről.
Tájékoztatást nyújtottunk a tanulói jelentkezési lap, magyar nyelvi és matematikai kompetenciákat mérő központilag kiadott, egységes feladatlapok, a központi írásbeli felvételi vizsgával és felvételi eljárással kapcsolatban.
Bemutattuk a középiskolai intézmények képzési programjait, a középfokú beiskolázás rendszerét.
A fiatalok megismerkedtek az EU más tagállamai által nyújtott tanulási és ösztöndíjas lehetőségeikkel.
Ismertetettük a könyvpiacon található középiskolai felvételire felkészítő kiadványok főbb jellegzetességeit.
Bemutattuk a fogyatékos és/vagy hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulási lehetőségeiről, az integrált oktatás intézményi megvalósulásáról.
Felvilágosítást nyújtottunk a továbbtanulás tükrében a fiatalok jogairól, az alapvető demokratikus értékekről ill. konfliktuskezelésről,
Elősegítettük a területfejlesztés kedvezményezett térségeinek jegyzékéről szóló 64/2004. (IV.15.) Korm. Rendelet 1-5. számú mellékleteiben felsorolt településeken élő fiatalok hasonló ifjúsági célú programokon való részvételét.

Hosszú távon a következő eredményekre számítunk:
az intézményüket képviselő középiskolai igazgatók iskolájukba való nagy felvételi kedvről tájékoztatnak,
növekszik a Győr és Kecskemét környéki fiatalok továbbtanulási rátája,
jogaikat és lehetőségeiket kihasználva nagyobb számban kapcsolódnak be az oktatásba a hátrányos, ill. mozgásukban korlátozott diákok.

A rendezvények a GYIA Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatásával valósultak meg.
Köszönjük!

Partnereink voltak:

Kecskeméten

• Kecskeméti Kistérségi Pedagógiai Intézet,
  • Móra Ferenc Gimnázium,
  • Bolyai János Gimnázium,
  • Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium,
  • Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium, Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola

Angol nyelvhelyességi gyakorlókönyv a középszintű érettségihez

Győrben

• Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet,
  • Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ,
  • Szent-Györgyi Albert Gimnázium,
  • Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola,
  • Szabadhegyi Közoktatási központ, Magyar-Német Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium,
  • Lukács Sándor Szakképző- Szakiskola és Kollégium
Köszönjük!

Pályázatírás és utánkövetés, EU 2009-2013

Egyesületünk "Pályázatírás és után követés, Eu. 2009-2013" elnevezésű képzési programja a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) támogatásával valósult meg. Köszönjük!

Időpont: 2009. 12. 10-11. naponta: 9.00-17.00 óra között
Helyszín: Budapest, Budapesti Kommunikációs Főiskola.
Budapesti és pest megyei civilek és szervezetek voltak. Jelentkezők száma 41 fő, de "szokás szerint" a résztvevők száma már csak 31 fő volt a többiek "elvesztek", kevesebb mint 24 óra alatt! A szervezésben 5 tagunk vett részt.
Együttműködő szervezetként közreműködtek:
- Ömik Egyesület, szerepe: marketing kommunikáció, reklám, toborzás
- Híe Egyesület, szerepe: marketing kommunikáció, reklám
Köszönjük együttműködésüket!

A tréning eredménye:
- a résztvevők elsajátították az EU-s pályázási ismereteket, használható tudásra tettek szert pályázatíráshoz szükséges jártasságaik és kézségeik fejlődtek,
- civil szervezeteknek lehetőséget teremtettünk a kapcsolatteremtésre, együttműködések kialakulására,
- nőt a szervezetek kapacitása, van aki "felismerte", az uniós források lehívása még meghaladja képességeit és kapacitását DE
- több civil szervezet, egyesület hangot adott azon véleményének, hogy a jövőben siker reményében fog pályázni EU-s támogatásokra

Néhány idézet a résztvevői értékelő lapokról:
- "Tájékozottabb, felkészültebb lettem - nagyobb eséllyel tudom kihasználni az EU-s forrásokat."
- "Fejlett szemléletmódot kaptam. Többféle szempontból látom át már pályázatírást."
- "Jobb pályázatok révén nagyobb összeget tud az ország lehívni az EU"
- "EU-s pályázatok dokumentációja közelebb kerül a célközönséghez."
- "Gyakorlati kitöltési példák pályázati űrlapok tekintetében."
- "Az adott szervezetnél bővebb lett a hasznosítható információtartalom. Megteremtette a gyakorlás lehetőségét."
- "A projektmenedzselés menetét, a tervezés, előregondolkodás fontosságát. Gyakorlati megoldások alkalmazását. Civilek nagyobb eséllyel pályázhatnak. Tudom, mire kell felkészülni a pályázatírás során."
- "A civil szervezetek az ismeretek birtokában inkább mernek pályázni, így több társadalmilag hasznos programot valósítanak meg."
- "Laikus és képzetlen számára kifejezetten hasznos "kezdő" tanfolyam volt, "befutottabb" alapítványok számára lehetett volna részletekbe menőbb. Pályázati tippek, tapasztalatok, internetes elérhetőségek, kisfilmek."
- "Népszerűsítette az EU támogatásokat, gyakorlati pályázati készítési ismerteket kaptunk."
- "Potenciális pályázók köre bővült a szakmai ismeretek növekedésével a civil szervezeteknél."
- "Minden. Pályázatot fogok írni a civil szervezetem nevében! Egészségtervet fognak készíteni."
- "Segít, hogy szervezetünknél bátrabban és eredményesebben pályázzunk."
- "Civil szervezetek találkozása, tapasztalatok megosztása, ötletek gyűjtése, hatékonyabb működés."
- "A pályázati források bevonása egyre inkább szükséges a fejlesztések megvalósítására => a jövő"
- "Sok gyakorlati kérdés felmerült az oktató és a résztvevők tapasztalatai alapján, amelyekre adott válaszok számomra és a társadalmi munkám során biztosan hasznosnak bizonyulhatnak."
- "Projekt szempontú átfogó gondolkodást. Remélhetőleg sikerült átvennem. Egy pályázat megírásának áttekintése (komplett folyamat áttekintése) után - ami a képzésen volt - nagyobb önbizalommal vágnék bele a pályázásba civil munkám kapcsán."
- "A pályázatírás technikáját később is lehet a munkahelyen hasznosítani."
- "Jobban hasznosulhatnak majd az EU-s pénzek. Többen válunk képessé pályázni."
- "Saját magam is tudok majd pályázatokat írni."
- "A tréninge résztvevők által jövőben kitalált közcélú projektek megvalósulásának esélye nagyobb lett."
- "EU pályázatok közötti eligazodás. Könnyebben találom meg a nekem, ill. szervezetemnek valót."

Köszönjük minden hallgatónknak a részvételt.
Sikeres pályázásban gazdag Új Évet kívánunk!

Budapest
Pályázatírás és utánkövetés, EU 2009-2013 Pályázatírás és utánkövetés, EU 2009-2013 Pályázatírás és utánkövetés, EU 2009-2013 Pályázatírás és utánkövetés, EU 2009-2013

Közhasznúsági jelentés 2009. év
letöltés (pdf)